Παράνομες θεωρεί τις περικοπές το Δίκτυο Συνταξιούχων και δηλώνει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.
 
Μιλώντας στο Underwriter.gr, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος δηλώνει ότι θα φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» προκειμένου να αποδείξει ότι είναι παράνομες οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας περίπου 80.000 ασφαλισμένων του δημοσίου.
 
Επιχειρώντας να αποτυπώσει με σαφήνεια το πρόβλημα που ανακύπτει σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει πως αντί οι περικοπές να γίνουν στην μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, οι συντάξεις επανυπολογίζονται και μειώνονται παράνομα από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου)*.
 
«Είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμη οδό για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του Δικτύου» καταγγέλλει, τονίζοντας πως «εφόσον δεν λάβουμε σχετική απάντηση σε εύλογο διάστημα, από το υπουργείο Εργασίας, στο μείζον ζήτημα των περικοπών, θα προσφύγουμε δικαστικά κατά της παράνομης πρακτικής».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας), αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη.
 
Οικονομική αφαίμαξη
 
Περί τα 175 εκ. ευρώ υπολογίζεται ότι εξοικονομεί το κράτος μειώνοντας κατά 30% τις συντάξεις ήδη από το 2016 αντί του 2019 παρότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η περικοπή θα έπρεπε να μην ξεπερνά το 18%.
 
Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά είναι η συρρίκνωση των παροχών της δημόσιας ασφάλισης – το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό γίνεται προ τετελεσμένου και πάνω σε δεδουλευμένα ετών για εκατομμύρια Έλληνες που πλήρωναν επι σειρά ετών τις εισφορές τους.
 
Οι ξένοι πιέζουν για δραστικές μειώσεις του ελλείμματος στο συνταξιοδοτικό και η Κυβέρνηση ψαλιδίζει δεξιά κι αριστερά ό,τι βρει – ή καλύτερα ό,τι έχει απομείνει…
 
Τι άλλο χρειάζεται άραγε ο κόσμος για να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο κράτος;
 
Οι συντάξεις του δημοσίου και οι περικοπές είναι για πολλοστή φορά στο επίκεντρο αυτές τις μέρες – η Αντιπολίτευση, δια στόματος μάλιστα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου και να εισάγει μια νέα νοοτροπία στην κοινωνική ασφάλιση, αυτή που να επιτρέπει την είσοδο και του ιδιωτικού τομέα.
 
*Ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019. Όμως οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα, αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.