Καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» από δημοσιεύματα που θέλουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να έρχονται όλο και με γοργότερους ρυθμούς στην καθημερινότητα μας.

Η πλειονότητα, θέλει τα αυτόνομα αυτοκίνητα να συμβάλλουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, μιας και ο ανθρώπινος παράγοντας θα μειωθεί κατά πολύ και η τεχνητή νοημοσύνη θα προστατεύει οδηγό, επιβάτες και πεζούς. 

Όμως ο ερχομός τους, αναμένεται να φέρει μια σειρά αλλαγών στο ασφαλιστικό καθεστώς, ενώ έχει προκύψει κι ένα ερώτημα, αν οι «οδηγοί» των αυτόνομων μοντέλων θα πρέπει να έχουν άδεια οδήγησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές πρέπει να έχουν έγκυρη άδεια οδήγησης, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να χρειαστεί να περάσουν εκ νέου εξετάσεις για τον χειρισμό αυτόνομων αυτοκινήτων, μιας και δεν αποκλείεται να χρειαστεί η παρέμβαση του οδηγού σε ορισμένες καταστάσεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί μια σειρά ερωτημάτων, ειδικότερα για το ασφαλιστικό καθεστώς και το κομμάτι των αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος, μιας και οι μέχρι τώρα έρευνες αποδεικνύουν ότι θα υπάρχει ανθρώπινος έλεγχος σε ορισμένες συνθήκες. Βέβαια οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι χρειάζονται περίπου τρία δευτερόλεπτα για να ανακτήσει ο οδηγός και πάλι τον έλεγχο, από την αυτόνομη κατάσταση. Χρόνος αρκετά σημαντικός και ειδικότερα σε υψηλές ταχύτητες μπορεί να αποδειχτεί και μοιραίος. 

Υπαιτιότητα;

Βάση των παραπάνω η δικηγορική εταιρία Burges Salmon με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η ασφαλιστική εταιρεία AXA, προτρέπουν τους οδηγούς να εκπαιδευτούν εκ νέου στο χειρισμό αυτόνομων οχημάτων, ώστε να εξοικειωθούν με την νέα τεχνολογία. 

Όμως το μικρό αυτό κενό που απαιτεί η μετάβαση από την αυτόνομη κατάσταση στον έλεγχο του οδηγού, είναι και η δυσκολία για τις ασφαλιστικές εταιρείες και ποιος θα είναι ο υπαίτιος ενός ατυχήματος. 

Όπως δήλωσε και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΧΑ, «Ο καθορισμός των ορίων της ευθύνης του οδηγού και του αυτόνομου συστήματος θα απαιτήσει μια λεπτομερή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία». 

Αναμφίβολα το ασφαλιστικό μέλλον αναμένεται ενδιαφέρον!

Πηγή: https://www.nextdeal.gr