Μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση φέρνουν ορισμένα συμβόλαια που εκδίδονται με μη αληθή και ακριβή στοιχεία τόσο στα τμήματα εκδόσεων όσο και στα τμήματα αποζημιώσεων των εταιρειών. Ιδιαίτερα όταν συμβαίνει ένα ατύχημα με υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες και το συμβόλαιο έχει τιμολογηθεί με έδρα διαφορετική από την αναγραφόμενη στην άδεια κυκλοφορίας τότε προκύπτουν διάφορα προβλήματα.

Πελάτες και ασφαλιστές γνωρίζουν πως οι ζώνες τιμολογίων επαρχίας έχουν οικονομικότερα ασφάλιστρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και μερικοί επιδιώκουν ασφάλιση με έδρα επαρχία για παράδειγμα «Σαλαμίνα».

Μερικοί μεσίτες δεντράρχες με την τακτική ασφάλισης «έδρα επαρχία» έχτισαν ολόκληρα χαρτοφυλάκιά αυτοκινήτων που με την πρόοδο των ετών τα μετέφεραν από εταιρεία σε εταιρεία για να διατηρήσουν τα ασφάλιστρα σε χαμηλά επίπεδα. Οι περισσότερες εταιρείες στην προσπάθεια να συμμαζέψουν το φαινόμενο όρισαν την απαρέγκλιτη προσκόμιση ορισμένων εγγράφων που αφορούν τον λήπτη της ασφάλισης όπως το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας, αντίγραφό μισθοδοσίας, λογαριασμό ΔΕΚΟ στο όνομα του ασφαλισμένου, μισθωτήριο κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, βεβαίωση δήμου κ.α. προκειμένου να αποδεικνύεται η διαφορετική έδρα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Τα αναληθή στοιχεία κατά την σύναψη μιας ασφάλισης επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και οδηγούς ενώ και οι ασφαλιστές έχουν τις δικές τους ευθύνες. Βασική υποχρέωση του ασφαλισμένου ή και του λήπτη της ασφάλισης κατά την σύναψη ενός συμβολαίου ή και κατά την διάρκεια του σε περίπτωση αλλαγών είναι να γνωστοποιεί στην εταιρεία κάθε στοιχείο του ασφαλισμένου οχήματος το οποίο επιδρά στην εκτίμηση του κινδύνου και στον υπολογισμό των ασφαλίστρων. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος παραβεί την παραπάνω υποχρέωση, αποκρύψει στοιχεία, δηλώσει ανακρίβειες, ή ακολουθήσει δόλια συμπεριφορά προκειμένου να επωφεληθεί και αυτό περιέλθει σε γνώση της εταιρείας τότε και μέσα σε ένα μήνα από τότε που θα λάβει γνώση η εταιρεία έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το συμβόλαιο και απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης.

Δείτε εδώ τον σχετικό όρο της απόκρυψης των αληθινών στοιχείων και τις επιπτώσεις που έχει ο λήπτης της ασφάλισης μέσα από τους γενικούς όρους συμβολαίων οχημάτων των εταιρειών ενδεικτικά Interamerican, Ιντερσαλόνικα, Εθνική και ERGO όμοιους όλων των εταιρειών:

Interamerican:

Interamerican

Ιντερσαλόνικα:

Ιντερσαλόνικα
ERGO:
 
ERGO
 

Πηγή: https://www.nextdeal.gr