ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦAΛΙΣΗ

Η κίνηση φέρνει αυξήσεις στα ασφάλιστρα!

Η κίνηση φέρνει αυξήσεις στα ασφάλιστρα!

Αλλάζει τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων η επιστροφή της «κανονικότητας» στους οδικούς άξονες, όχι μόνο της Αθήνας αλλά όλης της χώρας.

Η επιστροφή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, που σηματοδοτεί τη μεγάλη αύξηση της κίνησης των οχημάτων, υπενθυμίζει και στους ασφαλιστές ότι η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεπώς και τα ατυχήματα. Η εποχή των χαμηλού δείκτη ζημιών ανήκει μάλλον στο παρελθόν και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

 

Πληροφορίες του Nextdeal αναφέρουν ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες διαμεσολάβησης, που προωθούν στην αγορά δικά τους προϊόντα, έχουν αναθεωρήσει ή εξετάζουν αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, που σημαίνει αύξηση του ασφαλίστρου που θα κληθεί να καταβάλει ο ασφαλισμένος προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα των αυξημένων ζημιών και αποζημιώσεων.

Τα πρώτα μεμονωμένα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες δείχνουν ότι ο δείκτης ζημιών έχει «τσιμπήσει» και οι αποζημιώσεις τραβούν την ανηφόρα.

Παράλληλα ο κλάδος πλήττεται και από τη γενικότερη ακρίβεια που έχει ενσκήψει λόγω των δυσαρμονιών στο παγκόσμιο εμπόριο και της ανόδου του ενεργειακού κόστους.

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Nextdeal, εμφανίζουν τάσεις ανόδου της τιμής τους και είναι αυτός ένας ακόμη λόγος προβληματισμού για τους αρμόδιους των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία παραγωγικά στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που δίνει στη δημοσιότητα σε μηνιαία βάση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και το Σεπτέμβριο του 2021 ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων εμφανίζει μείωση παραγωγής κατά 1,9%, στα 531,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων κατέγραψε άνοδο 5,1%. Το μερίδιό του στο σύνολο της παραγωγής γενικών ασφαλίσεων βρίσκεται τώρα στο 32% ενώ το Σεπτέμβριο του 2020 ήταν στο 33,7% και το Σεπτέμβριο του 2018 στο 36,6%.

Το ειδικό βάρος του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων μειώνεται συνεχώς, ωστόσο το αυτοκίνητο εξακολουθεί να αποτελεί «μήλον της Έριδος» μεταξύ εταιρειών και δικτύων και εκφράζεται αυτό με τη συνεχή άνοδο του ανταγωνισμού.

Πάντως, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση του ασφαλίστρου θα είναι σε λίγο καιρό η μοναδική επιλογή, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου αστικής ευθύνης, ωστόσο θα πρόκειται για μία δύσκολη επιλογή, κυρίως αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών που στηρίζουν την αναπτυξιακή τους τακτική στο «φθηνό» ασφάλιστρο, κυρίως μέσα από την παρουσία τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Να σημειωθεί τέλος ότι η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου χερσαίων οχημάτων που περιλαμβάνει τις μη υποχρεωτικές ασφαλίσεις στο αυτοκίνητο αυξάνει συνεχώς την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 30-32% της παραγωγής του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 482

Πηγή:https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/123659/i-kinisi-fernei-ayxiseis-sta-asfalistra?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%97+%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9+%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B1+%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1!&cmid=74c18630-d64e-49b1-9bd3-196d2063341c