Μάχη κορυφής είναι σε εξέλιξη στην ασφαλιστική αγορά μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας, οι οποίες βάζουν με τις αποφάσεις και τη σφραγίδα στις εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των δέκα μεγαλύτερων σε παραγωγή ασφαλιστικών εταιρειών κατέγραψαν άνοδο παραγωγής σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου της ασφαλιστικής αγοράς, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εντείνονται οι τάσεις συγκέντρωσης.

Η σειρά δεν φαίνεται να αλλάζει και πολύ μεταξύ των 10  πρώτων, ωστόσο είναι εμφανής μία τάση ισχυροποίησής τους.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα στοιχεία της ΕΑΕΕ για τη συνολική παραγωγή του 2018 δείχνουν άνοδο 1,8% στα 3.918.878.788,51 ευρώ, με τις  ασφαλίσεις ζωής να παρουσιάζουν μία μικρή πτώση κατά 0,5% στα 1.863.555.578,63 ευρώ (47,6% της συνολικής αγοράς) και τις ασφαλίσεις ζημιών να εμφανίζουν άνοδο κατά 4% στα 2.055.323.209,88  ευρώ (52,4% του συνόλου της αγοράς).

Η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει η αδιαφιλονίκητη  ηγέτης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όχι μόνο διατηρώντας απλώς την πρώτη θέση αλλά διευρύνοντας περαιτέρω το μερίδιό της, καθώς η άνοδος που κατέγραψε στην παραγωγή ασφαλίστρων είναι υψηλότερη του μέσου όρου της αγοράς. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη και πιο ιστορική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας παρουσίασε άνοδο στην παραγωγή ασφαλίστρων κατά 2,4%, στα 637,067 εκατ. ευρώ έναντι 622,118 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία, υπό τον κ. Χριστόφορο Σαρδελή, πρόεδρο και Σταύρο Κωνσταντά, διευθύνοντα σύμβουλο, πέτυχε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αύξηση της παραγωγής κατά 2,28%, στα 600,77 εκατ. ευρώ έναντι 587,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η αύξηση της παραγωγής σε απόλυτα μεγέθη είναι 14,9 εκατ. ευρώ, στην Κύπρο η παραγωγή αυξήθηκε στα 27,505 εκατ. ευρώ από 26,378 εκατ. ευρώ πέρυσι (+4,27%), και στη Ρουμανία στα 8,791 εκατ. ευρώ, από 8,336 εκατ. ευρώ πέρυσι (+ 5,46%).

Εurolife, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, δεν δημοσιοποιεί ακόμη στοιχεία λόγω δεσμεύσεων της μητρικής Fairfax, ωστόσο σε κάθε περίπτωση παραμένει δεύτερη δύναμη. Να σημειωθεί ακόμη -όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Eurolife κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου- ότι το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά για τη Eurolife ERB, καθώς χαρακτηρίζεται από επενδύσεις που θέτουν τις βάσεις για τη σταθερή ανάπτυξή της και τα επόμενα χρόνια, από το δυνατό τεχνικό αποτέλεσμα, την υψηλή κερδοφορία αλλά και την καινοτομία και την εξέλιξη, αποτελώντας μια χρονιά συστηματικής δημιουργίας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Βαδίζοντας στο ίδιο τέμπο και το νέο χρόνο, προτεραιότητα της εταιρείας για το 2019 είναι να επικεντρωθεί περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δεν αποκλείονται και κινήσεις εξαγορών!

Ιδιαίτερα ανοδική είναι η πορεία της NN Hellas, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο ζωής και, όπως πληροφορείται το Nextdeal, έκλεισε το 2018 με μία παραγωγή ασφαλίστρων κοντά στα 421 εκατ. ευρώ, έναντι 406 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας μία άνοδο κατά 3,7%,  όταν η συνολική παραγωγή του κλάδου ζωής της ελληνικής αγοράς -όπως προαναφέρθηκε- παρουσίασε μείωση κατά 0,5%. Η ΝΝ Hellas εδραίωσε τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ζωής στην Ελλάδα και έβαλε βάσιμα πλέον πλώρη για την πρώτη θέση. Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, η ΝΝ Hellas είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία ζωής στην Ελλάδα και επενδύει ώστε να κατακτήσει και την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ασφαλιστικών εταιρειών στο συγκεκριμένο κλάδο.

Interamerican παραμένει στην τέταρτη θέση με μία παραγωγή ασφαλίστρων στα 354 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% περίπου σε σύγκριση με τη χρήση 2017. Η Interamerican συνέχισε το 2018 την ανοδική της πορεία και αναμένεται να κάνει το ίδιο και το 2019. Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρθηκε πρόσφατα στην ιδιαίτερη αξία που έχει για μια ιστορική εταιρεία το παρελθόν, ως βάση αναφοράς και εμπειρίας για βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική στο μέλλον. Όπως είπε μιλώντας πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, η Interamerican ακολουθεί ένα δρόμο μεγάλης προοπτικής, που βασίζεται στη διατήρηση σταθερής κερδοφορίας -η οποία ήταν ικανοποιητική και κατά το 2018- και αποδοτικών επενδύσεων σε δραστηριότητες αιχμής: στην υγεία, την τεχνολογία, την καινοτομία και τους ανθρώπινους πόρους. 

Metlife κατέγραψε για το 2018 παραγωγή ασφαλίστρων στα 263 εκατ. ευρώ όσα περίπου και το 2017 (265 εκατ. ευρώ μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα) και συνεχίζει να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων σε παραγωγή εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών. Η Metlife δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο ζωής και ορισμένα επιτεύγματα των συνεργατών της εταιρείας στη διάρκεια του 2018 ήταν εντυπωσιακά. Ειδικότερα σημειώθηκε αύξηση 8% στα ασφάλιστρα περιοδικών καταβολών, αύξηση 11% στα ασφάλιστρα των Ομαδικών Προγραμμάτων Ζωής, Υγείας και Ατυχημάτων και 15% στα ασφάλιστρα των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων. Η διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κυριάκο Αποστολίδη, υπογραμμίζει ότι η οικογένεια της Metlife συνεχίζει δυναμικά την πορεία της το 2019.

Για μια ακόμη χρονιά το «έργο» των ανθρώπων της ERGO Ασφαλιστικής ήταν πλούσιο, καθώς είχε αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από τους στόχους που είχαν τεθεί.  Το 2018, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της ERGO Ασφαλιστικής ανήλθε στο ποσό των 238,9 εκατ. ευρώ έναντι 246,3 εκατ. ευρώ πέρυσι (συμπεριλαμβάνεται και η ΑΤΕ Ασφαλιστική)  το 2017 και στόχου 237 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ERGO καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη χώρα στην παραγωγή γενικών ασφαλίσεων. Το 2018 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για την ERGO, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Θεόδωρος Κοκάλας, διευθύνων σύμβουλος της ERGO. Η νέα ERGO Ασφαλιστική προέκυψε στις αρχές του 2018,  μετά τη συγχώνευση τριών εταιρειών, ενώ το 2018 ήταν το έτος της επέκτασης της αποκλειστικής συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι και το έτος 2030.

Η Generali Hellas συνέχισε την έντονα ανοδική κίνηση των τελευταίων χρόνων και το 2018 η παραγωγή εγγεγραμμένων μικτών ασφαλίστρων της εταιρείας έφτασε τα 208 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4% περίπου σε σύγκριση με το 2017, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ και έκλεισε  στα 200,2 εκατ. ευρώ. Τα παραγωγικά ρεκόρ της Generali έχουν μία ιδιαίτερη αξία γιατί προκύπτουν αποκλειστικά από το συνεργαζόμενο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πάνος Δημητρίου υλοποιεί μια στρατηγική ανάπτυξης της Generali αποκλειστικά μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και αξίζει να σημειωθεί ότι διπλασίασε σχεδόν το μερίδιο αγοράς, το οποίο φτάνει τώρα το 5,2%!

Η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν από τις ασφαλιστικές εταιρείες που κατέγραψε ανοδική πορεία και το 2018, με την παραγωγή ασφαλίστρων να κλείνει στα 191 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 183,50, σημειώνοντας άνοδο περί το 4,1%. Η Ευρωπαϊκή Πίστη, η μοναδική εισηγμένη του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να έχει εδραιώσει τη θέση της μέσα στην πρώτη δεκάδα των ασφαλιστικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων.

Allianz ήταν επίσης από τις εταιρείες που κατέγραψαν παραγωγή ασφαλίστρων πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, κερδίζοντας έτσι μερίδιο αγοράς. Η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας το 2018 (μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα) ανήλθε στα 164,2 εκατ. ευρώ έναντι 158,90 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας μία άνοδο 3,4%. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Allianz Ελλάδος κα Φιλίππα Μιχάλη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα θετικά αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από σημαντική ανάπτυξη σε τομείς όπου είχαμε στρατηγικά στοχεύσει, όπως είναι η Υγεία και Αποταμίευση, Λοιποί Κλάδοι Γενικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα στους μεγάλους κινδύνους και οι Ομαδικές Ασφαλίσεις». «Το 2018», συμπλήρωσε η κα Μιχάλη, «παραμείναμε ισχυροί μέσα σε ένα κλίμα συνεχών ανατροπών και το κλείσιμο του έτους μάς βρήκε με μία νέα ομάδα στο Συμβούλιο Διοίκησης και με τα νέα μας γραφεία στην Κύπρο να παίρνουν σάρκα και οστά».

Η AXA Ασφαλιστική, θυγατρική στην Ελλάδα της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου, συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων. Η AXA Ασφαλιστική το 2018 έκλεισε με παραγωγή 160 εκατ. ευρώ, έναντι 155 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας άνοδο 3,22%, ποσοστό που υψηλότερο από το μέσο όρο της αγοράς. Η AXA Ασφαλιστική ξεχώρισε το 2018 με την επιμονή της στην πελατοκεντρική της πολιτική.  Επίσης το 2018 η AXA Ασφαλιστική ξεχώρισε για την απόφασή της να ανακαινίσει τα γραφεία της, στο πλαίσιο μια συνολικής μεταμόρφωσής της, ως μια πολύ σύγχρονης ασφαλιστικής επιχείρησης που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών της, και η οποία -όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ερρίκος Μοάτσος- είναι πρωτοπόρος και στο θέμα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Πηγή: https://www.nextdeal.gr