Εκδήλωση με θέμα τα οφέλη του Financial Planning για πελάτες και ασφαλιστικούς συμβούλους οργάνωσε την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η Ένωση Financial Planners Ελλάδος (HFPA), σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ομιλητής ήταν ο Αμερικανός Michael Morrow, πιστοποιημένος Financial Planner και συγγραφέας, με 25ετη εμπειρία στις μεγαλύτερες αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες ενώ σύντομες τοποθετήσεις έκαναν, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης HFPA κος Κώστας Τριανταφύλλου κι ο αντιπρόεδρος κος Λουκάς Τουρνατζής.
Ο κ. Michael Morrow με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και χρησιμοποιώντας αληθινά παραδείγματα, περιέγραψε στους παρευρισκόμενους τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση μιας εγκεκριμένης διαδικασίας και μεθοδολογίας, προκειμένου να σχεδιάζονται λύσεις που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες του πελάτη.
Το Financial Planning δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα και η βασική του αρχή της ανάλυσης αναγκών, εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εδώ και χρόνια από όλο και περισσότερους Έλληνες Ασφαλιστικούς Συμβούλους.
O κ. Morrow διευκρίνησε πως δεν έχει σημασία αν κάποιος Financial Planner βρίσκεται στην Ελλάδα, στην Αμερική ή οπουδήποτε αλλού, ούτε παίζει ρόλο αν είμαστε στη δεκαετία του ’60, του ’70 ή του ΄90 καθώς, όπως είπε, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ίδιες. Ακόμα κι αν αλλάζουν κυβερνήσεις, αν αλλάζουν τα ασφαλιστικά προγράμματα, ο κόσμος θέλει πάντοτε να μπορεί να καλύπτει τις βασικές χρηματοοικονομικές του ανάγκες.
Όσον αφορά στους Ασφαλιστικούς Συμβούλους εξήγησε πως κανένας δεν πετυχαίνει ξαφνικά, ούτε αποτυγχάνει ξαφνικά. Χρειάζεται όλοι να μελετούν τις καθημερινές συνήθειες που έχουν και να αποφασίζουν ποιες από αυτές τους φέρνουν κοντά στους στόχους και στην επιτυχία, ποιές όχι αλλά και ποιές νέες συνήθειες θα πρέπει να αποκτήσουν.
Τη βραδιά έκλεισε ο κ. Χατζάκης Γιάννης, εκπρόσωπος της Ένωσης Financial Planners Ελλάδος (HFPA) συνοψίζοντας την ομιλία του κ. Morrow. Ο κ. Χατζάκης τόνισε πως αν κάποιος πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στο επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητήπρέπει να ξεκινήσει σωστά, μέσω της μεθοδολογίας του FP (Financial Planning).
Παράλληλα, διευκρίνησε πως ο ρόλος του “πωλητή” δεν ταιριάζει στην εποχή μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μόρφωση, δεξιότητες, δραστηριότητα και ενθουσιασμός. Ακόμα κι αν αυξηθεί, έστω και λίγο, το καθένα από τα προηγούμενα, προκύπτει άλλο αποτέλεσμα, πιο ουσιαστικό.
Στη συνέχεια, εξήγησε πως η κουβέντα με τον πελάτη πρέπει να είναι φιλική και πώς με τις σωστές τεχνικές ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος μπορεί να λαμβάνει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Έπειτα ο κ. Χατζάκης Γιάννης αναφέρθηκε και στην κομβική ερώτηση που πρέπει να γίνεται σε έναν υποψήφιο πελάτη: ¨Είσαστε ικανοποιημένος από την οικονομική σας θέση;¨ Επειδή, όπως εξήγησε, οι άνθρωποι επιθυμούν το καλύτερο συνήθως απαντούν όχι. Στη συνέχεια, ο ομιλητής εξήγησε πως απαιτούνται τα κατάλληλα ¨εργαλεία¨προκειμένου να γίνουν υπολογισμοί και διαγράμματα. Συνήθως αυτήν την ανάγκη έρχεται να καλύψει ένα λογισμικό πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Χατζάκης Γιάννης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ένωσης Financial Planners Ελλάδος (HFPA). Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να γίνουν μέλη της καθώς αναμένονται ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια και αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, ενώ τόνισε πως η Ένωση βρίσκεται προς αναζήτηση ειδικού λογισμικού, που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού του πελάτη.
Λίγα λόγια για την HFPA
Η HFPA εκπροσωπεί στην Ελλάδα μια ευρύτερη επαγγελματική κοινότητα από Οικονομικούς και Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους, Ανεξάρτητους Επενδυτικούς Συμβούλους, Financial Planners, Financial Consultants και Financial Advisors κ.α.
Σκοπός της Ένωσης είναι να παρέχει προάσπιση, μελέτη, προαγωγή των κοινών οικονομικών συμφερόντων των μελών της αλλά και συστηματική ενημέρωση, θεσμική εκπροσώπηση σε παγκόσμια κλίμακα κ.α.
Μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν όσοι επαγγελματίες ανήκουν στον ασφαλιστικό, επενδυτικό ή και τραπεζικό χώρο και ενδιαφέρονται για την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Πηγή: http://underwriter.gr