Οι έλληνες συνταξιούχοι είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι και φτωχοί στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον σύλλογο εργαζομένων αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ σήμερα είναι σε αναμονή 150.000 κύριες συντάξεις, παλιές και νέες , αλλά και περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες υποτίθεται ότι αναπληρώνουν την αναμονή για την κύρια σύνταξη:
Δεν εκδίδεται καμία επικουρική που υποβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του...2015 (!) και έπειτα γιατί αναδρομικά, θα υπαχθεί στο νόμο Κατρούγκαλου - οπότε και υπάρχει επ' αόριστον αναμονή...
Από εδώ και στο εξής δε, βάσει νόμου, η καταβολή και επικουρικών και εφάπαξ, θα γίνεται μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι, και αν χρειαστεί και υπάρχουν, από τα αποθεματικά του ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Σε καμία περίπτωση μέσω κρατικής επιχορήγησης, γιατί το κράτος, πάει, στέρεψε και θα προσπαθήσει να στηρίξει τουλάχιστον τον ΕΦΚΑ και τις κύριες συντάξεις που επίσης είναι σε αναμονή, με το πόσο των 100 εκ ευρώ κάθε μήνα.
Mόνο στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων η καθυστέρηση απονομής της κύριας σύνταξης φτάνει τα 3,5 χρόνια. Συνολικά, το κόστος των καθυστερούμενων συντάξεων και εφάπαξ φτάνει τα 4 δις ευρώ. Τα εφάπαξ που εκκρεμούν, πρώτα θα κουρευτούν και μετά θα αρχίσει η καταβολή τους.
Η δεύτερη αξιολόγηση μόνο με θαύμα δεν θα επιφέρει νέες σημαντικές περικοπές.
Τα μέτρα που θα επιβληθούν το 2019 ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισ. ευρώ. Πρακτικά οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να υποστούν μείωση εισοδήματος με διψήφιο ποσοστό, ενώ η περικοπή του αφορολόγητου θα μειώσει φυσικά κι άλλο τη σύνταξή τους όπως φυσικά και το εισόδημα των μισθωτών και ασφαλισμένων που τους στηρίζουν...Αυτές οι μειώσεις φυσικά πολύ δύσκολα θα ισοσκελιστούν ακόμη και αν ενεργοποιηθεί το πακέτο με τα θετικά "αντίμετρα".
Άκρως ανησυχητικά είναι τα όσα αναφέρει για το ελληνικό σύστημα πρόσφατη ειδική μελέτη της Eurobank, η οποία συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Aπό την μελέτη προκύπτει πως μόλις 1,3 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε κάθε συνταξιούχο (η χαμηλότερη αναλογία στα 28 κράτης της Ε.Ε.) ενώ το 31,4% της δαπάνης για συντάξεις πάει σε δικαιούχους κάτω των 65 ετών.
Επιπροσθέτως, η αναλογία πολιτών 65 + προς πολίτες 64 - εκτιμήθηκε ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας το 2060 σε επίπεδα μεγαλύτερα του μέσου όρου της Ένωσης.
Συνολικά, ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ δίνει το κράτος για να πληρώσει συντάξεις - με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 28, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Πηγή: http://underwriter.gr